FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Jeg får stillet mange forskellige spørgsmål. Men nogle spørgsmål går igen og derfor har jeg et udpluk af disse her på siden.

Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål så kontakt mig. Du kan kontakte mig på telefon, mail eller chat.

Reparation og diagnose

HJÆLP! - Jeg har spildt i min Mac...!

Du skal kontakte mig med det samme. Kom hurtigst muligt med den så øges chancen for succesfuld reparation. Jo længere du venter, des større bliver risikoen for skaden forværres.

Jeg har spildt i min Mac og gjort "alt det rigtige". Men den virker ikke...

Der står en masse ting på internettet, om hvad man skal gøre, hvis man spilder væske i sin Mac. Blandt andet skal man putte den i ris i 24 timer eller sætte den på højkant på en radiator. Alle disse råd er desværre noget som kan skade din væskeskadede Mac mere end de gavner. Hvis man tænker rationelt over, hvad det egentlig er der sker når Mac’en bliver våd, så kan man faktisk godt se, at det er bedst at få den åbnet og tørret af hurtigst muligt. Det der sker når bundkortet bliver vådt, er at der starter en korrosionsprocess da metallerne på bundkortet går i reaktion med ilten omkring. Kobber, tin, ilt, vand og derudover strøm er en meget dårlig cocktail. Kobber, væske og ilt korroderer og samtidig dannes der elektrolyse pga. strømmen i kredsløbende, som forsager spaltning af væsken og reaktion med metallerne. Så du kan godt se, at den tid det tager for væsken at tørre eller fordampe giver en masse tid for metallerne at nedbrydes.

Kan du reparere alle fejl?

Nej. Det er ikke alle fejl der kan repareres. Men jeg kan reparere de fleste fejl. Min succes-rate ligger på ca. 90%. Af fejl der ikke kan repareres eller som ikke kan betale sig at reparere, kan nævnes kortsluttet CPU, defekte integrerede RAM moduler, interne brud i kobberbaner inde i selve boardet som tit ses ved slagskader mm.

Skifter du grafikchipen til en helt ny?

Ja. Det er den eneste måde hvorpå et holdbart resultat kan tilsikres. Der er mange værksteder der tilbyder et såkaldt reflow af GPU’en. Dette er ikke en holdbar løsning på den lange bane grundet chippens design. Det er lederne inde i selve chippen der er defekte og man kan ikke bare “varme” dem på plads pga. en grafikchip har “flip-chip-design“. Det er kun chips med “wire-bonding-design” der kan tåle et reflow.

Kan man ikke bare "re-ball" den gamle GPU?

Nej. Da det er en flip-chip er det ikke selve lodningerne mellem chip og bundkort der er defekte. Dette er noget som mange fejlagtigt tror. Det er derimod lederne inde i selve chippen mellem det integrerede kredsløb og ball grid array pakken der er defekte og dermed skal chippen skiftes til en fabriksny for lang holdbarhed.

Reparerer du andet end bundkort og grafikkort?

Jeg kan i de fleste tilfælde godt hjælpe. Det afhænger af hvor travlt jeg har med bundkort og grafikkort reparationer på det pågældende tidspunkt.

Generelt

Kan du finde ud af at skifte min harddisk eller skærm?

Ja. Jeg har skiftet over 1000 harddiske i iMac og endnu flere i MacBook. Så jeg vil mene jeg godt kan finde ud af det. Udover det er jeg Apple Certificeret Mac Tekniker (ACMT). Men faktisk kan jeg mere end den eksamen kræver. For eksempel kan jeg skifte selve  LCD panelet (i stedet for hele skærmen) i både MacBook Pro Retina og MacBook Air.

Hvor har du din erfaring fra?

Jeg har arbejdet med reparation af Mac på komponentniveau i over 10 år. Jeg har været medejer og teknisk chef i flere virksomheder hvor jeg har haft ansvaret for Mac reparationer.

Hvor lang tid tager en Mac reparation?

Det er lidt forskelligt. Det afhænger af forskellige faktorer. Dels hvor travlt jeg har, dels hvilken type fejl din Mac har. Men typisk tager en reparation mellem 2-4 arbejdsdage fra jeg har modtaget den.

Kan jeg følge min reparation?

Ja. Via min “Service Portal” kan du se hvor langt din reparation er nået i systemet.

Priser

Hvad koster en diagnose?

En diagnose koster ikke noget. Jeg kan hurtigt fortælle dig om dit bundkort er defekt eller ej. Jeg udfører også grafikkort-test på MacBook Pro’er fra 2011 uden det koster noget. Så kom endelig forbi og få et tilbud på reparation af din Mac.

Hvad koster det hvis du ikke kan reparere min Mac?

Så koster det ikke noget. Jeg arbejder ud fra “no fix – no fee” princippet. Det fungerer således at du får et gratis estimat på hvad reparationen kommer til at koste. Hvis det så viser sig at det ikke kan repareres eller mit estimat har været sat for lavt, så stopper processen og det er gratis for dig.

Jeg ved hvad der galt med min Mac. Kan du give en billigere pris?

Måske. Jeg ser tit at folk selv har lavet en diagnose og ved hvad der er galt. Det kunne f.eks. være en sikring der er sprunget. Jeg kan i dette tilfælde godt bare skifte sikringen til en billig pris. Men i langt de fleste tilfælde er sikringen sprunget af en grund. Så hvis man bare skifter denne uden at finde ud af hvorfor den sprang samt udbedre dette vil den bare springe igen. Og så kan man hurtigt kalde det for spildte penge.

Jeg har en Mac der ikke er på din prisliste. Hvad koster det at lave den?

Det afhænger hvilken Mac det præcist drejer sig om. Tag kontakt til mig og så vil jeg give dig et tilbud.

Forsendelse og indpakning

Kan jeg sende min Mac til dig?

Ja. Du kan sagtens sende din Mac til mig med post/fragt. Du skal bare huske at pakke den forsvarligt samt at vedlægge fejlbeskrivelse, navn, adresse, tlf-nummer og email. Du kan se adressen den skal sendes til under menupunktet  “Service“. Du er velkommen til at kontakte mig før du sender din Mac.

Hvordan skal min Mac pakkes hvis jeg vil sende den til dig?

Du skal bruge en kraftig kasse af dobbeltpap uden skader. Kassen skal være tilpas stor, så der er ca. 10 centimeters hulrum mellem din Mac og alle kanter af kassen. Al øvrig plads i kassen skal fyldes med blødt indpakningsmateriale så Mac’en ligger fast under transporten. Ideelt bør bobleplast eller skumkugler benyttes til at fylde kassen, men ved lettere varer som bærbare computere vil kugler af avispapir ofte være tilstrækkeligt.